Amnesty International

Schrijfactie maart Saudie-Arabië: Lange gevangenisstraf voor mensenrechtenadvocaat

De Saudische mensenrechtenadvocaat Waleed Abu al-Khair is veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Hij stond onder anderen de blogger Raif Badawi bij, die is veroordeeld tot 10 jaar cel en 1000 stokslagen.  
Waleed is de oprichter van een lokale organisatie die mensenrechten-schendingen in Saudi-Arabië onderzoekt en vastlegt. Hij is de eerste mensen-rechtenverdediger die werd veroordeeld onder de Saudische anti-terrorisme-wetgeving van februari 2014.
Waleed staat regelmatig slachtoffers van mensenrechtenschendingen bij. Hij wordt vanwege zijn werk veelvuldig lastiggevallen door de autoriteiten. Zijn cliënt Raif Badawi staat volop in de internationale belangstelling. Dat kan ook helpen om Waleed vrij te krijgen of zijn straf te verminderen.
Schrijf s.v.p. vóór 1 april 2015 naar de Saudische autoriteiten en roep hen op om Waleed Abu al-Khair onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Portikosten: tot 20 gram: Postzegel Internationaal 1.


Goed Nieuws: Claudia Medina vrijgesproken.

11 februari 2015: Een Mexicaanse rechter heeft Claudia Medina vrijgesproken. Tweeënhalf jaar geleden werd de 43-jarige huisvrouw door mariniers uit haar huis gehaald en gemarteld. Ze tekende gedwongen een verklaring die ze niet mocht lezen. Daarmee bekende ze lid te zijn van een criminele bende.
Enkele dagen later trok ze deze verklaring voor de rechtbank in en vertelde ze dat ze was gemarteld. Daarop kwam Claudia op borgtocht vrij, maar de aanklachten tegen haar bleven staan.
Na haar vrijspraak afgelopen vrijdag, zei Medina dat ze geen rust heeft ‘totdat de daders (die haar hebben gemarteld) worden gestraft’.
In oktober 2014 meldde Amnesty al dat er schot in Medina’s zaak zat. Toen kondigde haar advocaat aan dat de aanklachten mogelijk werden ingetrokken. Dit was enkele dagen nadat Amnesty 343.883 handtekeningen had overhandigd aan het Mexicaanse Openbaar Ministerie.
Medina bedankte toen de Nederlandse Amnesty-supporters: ‘Ik strijd al twee jaar voor gerechtigheid. Ik weet dat ik die ooit zal krijgen, omdat ik duizenden geweldige mensen zoals jullie aan mijn zijde heb. Duizendmaal dank.’
Bekijk ook de persoonlijke videoboodschap van Claudia Medina uit oktober 2014 op de website: http://www.amnesty.nl/over-amnesty/resultaten/claudia-medina-vrijgesproken.

 

 

Schrijfactie China: levenslang voor Oeigoerse criticus

Ilham Tohti kreeg op 23 september 2014 levenslang omdat hij kritiek uitte op de overheid. Hij is academicus en oprichter van de website Uighur Online, en schreef verschillende artikelen over de systematische discriminatie en onderdrukking van de Oeigoeren in de Xinjiang Oeigoerse Autonome Regio (XUAR). Om die reden werd zijn website meerdere keren geblokkeerd.

De aanklacht tegen Tohti lijkt politiek gemotiveerd. De Chinese autoriteiten straffen onder de noemer “separatisme” mensen die kritiek hebben op de overheid. Ilham Tohti heeft geen strafbaar feit gepleegd, maar gaf publiekelijk zijn mening over het Chinese overheidsbeleid. Amnesty beschouwt hem daarom als gewetensgevangene. Hij krijgt geen goede behandeling in de gevangenis en heeft mogelijk medische zorg nodig.
In deze brief aan de Chinese autoriteiten – verzending graag vóór 1 maart 2015 – roept u  hen op om Ilham Tohti onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Tevens vraagt u hen om ervoor te zorgen dat Ilham Tohti de medische zorg krijgt die hij nodig heeft. Portikosten: tot 20 gram postzegel Internationaal 1.


Goed Nieuws: Dr Tun Aung uit Myanmar vrij!

20 januari 2015: Dr Tun Aung, vreedzaam activist, arts en islamitisch gemeenschapsleider, kwam maandag 19 januari vrij. In 2012 werd hij op grond van verzonnen aanklachten tot zeventien jaar cel veroordeeld. Hij was vastgezet nadat hij had geprobeerd een menigte tot kalmte te manen tijdens een gewelddadige confrontatie tussen boeddhisten en Rohingyas in de staat Rakhine.
Acties voor Dr Tun Aung:
Amnesty voerde veel actie voor de vrijlating van Dr Tun Aung, onder meer via de Bliksemacties en de Write for Rights-schrijfacties. Op 10 december 2013 was zijn zaak één van de cases in de Schrijfmarathon.

 


Schrijfactie: migrant Angel Colón gemarteld en gevangen gehouden.    

 Ángel Amílcar Colón Quevedo verliet in januari 2009 Honduras om geld te verdienen voor de medische behandeling van zijn ernstig zieke zoontje in de VS. Twee maanden later werd hij opgepakt door de Mexicaanse politie. Tijdens zijn arrestatie werd Colón geslagen en gedwongen op zijn knieën te lopen. In de 16 uur die daarop volgden werd hij gemarteld en vernederd. Zo werd hij gedwongen de schoenen te poetsen van andere arrestanten en zijn kleding weg te geven. Onder dwang tekende Colón een verklaring die vervolgens werd gebruikt om een rechtszaak tegen hem aan te spannen. Volgens Amnesty is hij slechts vanwege zijn etniciteit gevangen gezet. Amnesty beschouwt Angel Colón als gewetensgevangene. Angel heeft zijn verklaring ingetrokken en een klacht ingediend. Medische forensische experts hebben hem begin dit jaar onderzocht en concludeerden dat er bewijs is voor de martelingen die hij zegt te hebben ondergaan. Toch zit hij nog vast en zijn de aanklachten tegen hem niet ingetrokken. Zijn zoontje is inmiddels overleden.
In de brief aan de Mexicaanse autoriteiten – verzending van de brief graag vóór 1 november 2014 – doet u aan hen de oproep om Angel Colón vrij te laten en een onderzoek in te stellen naar martelingen door de Mexicaanse politie en om de daders te berechten. Portokosten tot 20 gram: Postzegel Internationaal 1. 

Klik hier voor een voorbeeld brief


Schrijfactie maart 2014
Schrijfactie Amnesty: laat Saudische mensenrechtenverdedigers vrij

Dr Mohammed al-Qahtani en Abdullah al-Hamid
zijn prominente mensenrechten-
verdedigers uit Saudi-Arabië. Ze richtten in 2009 de Saudische Vereniging voor Civiele en Politieke Rechten (ACPRA) op en werden een jaar geleden tot 10 en 11 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
We kwamen al eerder in actie voor Mohammed al-Qahtani en Abdullah al-Hamid. Omdat de mannen nog steeds vastzitten en hun gevangenisomstandigheden zorgwekkend zijn, vragen we weer aandacht voor hen.
De mannen werden onder meer aangeklaagd wegens ‘het proberen te verstoren van de veiligheid en de orde’, ‘het verspreiden van valse informatie naar buitenlandse groepen’ en ‘het vormen van een onwettige organisatie’. De twee mannen zitten in Riyadh’s al-Ha’ir-gevangenis. Ze werden daar naartoe overgeplaatst nadat ze in een eerdere gevangenis mishandeld zouden zijn.
Dr Mohammed al-Qathani zette zich in voor de rechten van gevangenen. Ook uitte hij zijn zorgen over de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië, onder meer via de media. Dr Abdullah al-Hamid zat al eerder gevangen en zet zich in voor hervormingen in Saudi-Arabië. De ACPRA is een van de meest actieve en een van de weinige onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in het land. De organisatie documenteert mensenrechtenschendingen en helpt families van gevangenen die zonder aanklacht of rechtszaak vastgehouden worden.
In deze brief aan de Saudische autoriteiten – verzending van de brief graag vóór 1 april 2014  - doet u aan hen de oproep om Mohammed al-Qahtani en Abdullah al-Hamid onmiddellijk vrij te laten. Portikosten tot 20 gram: Postzegel Wereld 1. 
http://pkn-veenendaal.nl/~allererf/files/files/brief%20schrijfactie%20%2814-03%29%20Saudi-Arabie.docKlik hier voor een voorbeeldbrief

 


Schrijfactie februari 2014
Verdwijning Mexico

Op 10 november 2009 verdwenen Héctor Rangel Ortiz en twee van zijn collega’s in de Noord-Mexicaanse stad Monclova. De mannen waren daar op zakenreis. Héctor belde kort voor zijn verdwijning vanuit een hotel naar huis om zijn familie te vertellen dat ze door de politie waren aangehouden en dat hun auto in beslag was genomen. Hij zou naar het politieburo gaan om meer te weten te komen. Dit was de laatste keer dat er iets van de drie mannen is vernomen.
Héctors broer en zus, Brenda en Enrique, gingen naar Monclova om hun broer te zoeken. Ze werden bedreigd door medewerkers van plaatselijke politie en justitie, en ontvluchtten de stad. Ze kregen te horen dat ze zich niet met de zaak moesten bemoeien anders zou hen hetzelfde overkomen.
De familie is nog steeds op zoek naar Héctor en wordt bedreigd. De twee andere families zijn te bang om naar de politie te gaan. In het filmpje op: www.bit.ly/brendarangel vertelt Brenda haar verhaal.
In deze brief aan de Mexicaanse autoriteiten – verzending graag vóór 1 maart 2014 – doet u aan hen de oproep om onderzoek te doen naar de verdwijning van Héctor en zijn collega’s en om de daders te berechten. Portikosten tot 20 gram: Postzegel Wereld 1. 

Klik hier voor een voorbeeldbrief


Schrijfactie januari 2014
Democratische Republiek Congo

In de Democratische Republiek Congo (DRC) woedt al meer dan twintig jaar een
gewapend conflict, vooral in de oostelijke provincies van het land. Vrouwelijke mensenrechten-verdedigers zijn hier extra de dupe van: niet alleen worden ze bedreigd vanwege hun werk en steun aan slachtoffers van mensenrechtenschendingen, ook worden ze als vrouw lastiggevallen en geïntimideerd.
In de DRC kun je je niet zomaar uitspreken tegen mensenrechtenschendingen of kritiek leveren op de overheid. Ook het helpen van mensen van wie de rechten geschonden werden is niet zonder gevaar. Vrouwelijke activisten in de DRC staan bloot aan intimidaties en bedreigingen, nachtelijke huisinvallen, worden gevangengezet, verkracht en ‘verdwijnen’ soms. Daarnaast is het in de DRC niet geaccepteerd dat vrouwen zich openlijk uitspreken tegen autoriteiten of gewapende groeperingen: de lokale cultuur moedigt het niet aan dat vrouwen open en mondig zijn.
Een vrouwelijke mensenrechtenverdediger uit Bweremana in de provincie Noord-Kivu, vertelde Amnesty hoe soldaten van het Congolese leger in maart 2013 haar kantoor binnenvielen. De vrouw zet zich in voor slachtoffers van verkrachting en seksueel geweld door het leger. De soldaten dreigden haar te vermoorden als ze niet zou stoppen met dit werk. Vrouwelijke activisten spelen een belangrijke rol in de DRC, vooral in de conflictgebieden waar veel vrouwen misbruikt worden. Zij moeten beschermd worden en meer steun krijgen bij hun belangrijke werk.
In deze brief aan de autoriteiten van de DRC – verzending van de brief graag vóór 1 februari 2014 – doet u aan hen de oproep om  vrouwelijke mensenrechtenverdedigers te steunen en te beschermen. Portokosten tot 20 gram: Postzegel Wereld 1.

 

Petitielijsten Koptische christenen.

Vorige maand is ruim gebruik gemaakt van de mogelijkheid de petitielijsten, waarin de Egyptische autoriteiten worden opgeroepen om de Koptische christenen te beschermen, te ondertekenen. We zijn blij met het resultaat van 725 handtekeningen van kerkbezoekers. Ook op andere wijze hebben we hiervoor plaatselijk actie gevoerd. Dit heeft geleid tot een totaalresultaat van ruim 1100 hand-tekeningen. Hartelijk dank voor uw medewerking en we hopen in het bijzonder dat deze actie voor de Koptische christenen tot het gewenste resultaat mag leiden.

 


Schrijfactie november 2013
Saudi-Arabië                        

Dr. Mohammed al-Qahtani en Abdullah al-Hamid zijn prominente mensenrechtenverdedigers uit Saudi-Arabië. Ze richtten in 2009 de Saudische Vereniging voor Civiele en Politieke Rechten (ACPRA) op en werden tot tien en elf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Amnesty beschouwt hen als gewetensgevangenen. De mannen werden onder meer aangeklaagd wegens ‘het verbreken van de loyaliteit met de heerser’, ‘het in twijfel trekken van de integriteit van beambten’, ‘het proberen te verstoren van de veiligheid en de orde’, ‘het verspreiden van valse informatie naar buitenlandse groepen’ en ‘het vormen van een onwettige organisatie’. De twee mannen zaten in Riyadh’s al-Ha’ir-gevangenis. Ze werden daar naartoe overgeplaatst na berichten dat ze in een eerdere gevangenis mishandeld zouden zijn. Dr. Mohammed al-Qahtani zette zich in voor de rechten van gevangenen en steunde hen en hun families. Daarnaast uitte hij zijn zorgen over de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië, ook via de media. Dr. Abdullah al-Hamid zat al eerder gevangen en is een bekende activist op het gebied van hervormingen in Saudi-Arabië. De ACPRA is een van de meest actieve en een van de weinige onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in het land. De organisatie documenteert mensenrechtenschendingen en helpt families van gevangenen die zonder aanklacht of rechtszaak vastgehouden worden.
In deze brief aan de Saudische autoriteiten – verzending graag vóór 1 december 2013 – doet u aan hen de oproep om Mohammed al-Qahtani en Abdullah al-Hamid vrij te laten. Portokosten tot 20 gram: Postzegel Wereld 1.

Klik hier voor een voorbeeldbrief

GOED NIEUWS: CHINESE MENSENRECHTENACTIVISE NI YULAN VRIJGELATEN

Ni Yulan werd op 5 oktober jl. vrijgelaten, nadat ze tweeënhalf jaar gevangen zat in de Tiantanghe-gevangenis in Beijing. Ze is herenigd met haar familie en haar man Dong Jigin, die ook lange tijd gevangen zat en op 5 april werd vrijgelaten. Ni Yulan zette zich als advocate in tegen gedwongen huisuitzettingen. In april 2011 werden zij en haar man gearresteerd. Diezelfde maand werden ze veroordeeld wegens onder meer fraude en ‘ruzie zoeken en problemen veroorzaken’. Ni Yulan kreeg een gevangenisstraf opgelegd van twee jaar en acht maanden. Haar man kreeg twee jaar. Het echtpaar kreeg een oneerlijk proces en werden uitsluitend gestraft voor Ni Yulans mensenrechtenwerk.
Amnesty heeft meermalen bliksemacties voor Ni Yulans vrijlating gevoerd.

 


Schrijfactie oktober 2013
India
Prashant Rahi, een journalist en mensenrechtenactivist uit India, werd op 1 september jl. opgepakt op verdenking van het hebben van connecties met een verboden organisatie. Hij wordt in een politieburo in Aheri, in de staat Maharashtra vastgehouden. Hij loopt risico gemarteld en mishandeld te worden.
De 52-jarige journalist, die ook bekend is onder de naam Prashant Sanglikar, zet zich in om mensen die gearresteerd worden op verdenking van het hebben van banden met de verboden Communistische Partij van India (CPI - Maoistische gewapende groep die al jaren strijdt tegen gekozen regeringen in Indiase deelstaten) juridische hulp te geven.  Volgens de politie van Maharashtra is Prashant opgepakt in Gondia, Maharashtra, terwijl hij op weg was naar een afspraak met een leider van de CPI. Zijn familie geeft echter aan dat hij in Raipur, Chhattisgarh gearresteerd werd, toen hij naar een advocaat onderweg was. Prashant Rahi wordt vastgehouden onder India’s anti-terrorisme-wetgeving, omdat hij betrokken zou zijn bij onwettige activiteiten en lid zou zijn van een terroristische organisatie. In 2007 werd Prashant voor soortgelijke aanklachten opgepakt. Hij zou toen door agenten gemarteld zijn. Na drie jaar in de gevangenis werd hij in 2011 op borgtocht vrijgelaten. Marteling en gedwongen bekentenissen komen veel voor in India, vooral bij verdachten die onder de anti-terrorisme-wetgeving vastzitten.
In deze brief aan de Indiase autoriteiten – verzending van de brief graag vóór 1 november 2013 – doet u aan hen de oproep er voor te zorgen dat Prashant Rahi niet wordt gemarteld en een eerlijke rechtszaak krijgt. Portokosten tot 20 gram: Postzegel Wereld  1.

GOED NIEUWS: Nasrin Sotoudeh eindelijk vrij!
19 september 2013: Amnesty International is erg blij met de plotselinge vrijlating
van de Iraanse mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh en ten minste elf andere
politieke activisten. Nasrin Sotoudeh (1963), winnares van de Sacharovprijs 2012, werd in 2010 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege ‘propaganda tegen de staat’. Amnesty International voerde eerder dit jaar intensief actie voor haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating tijdens de campagne 4weeksforfreedom. Nasrin zat haar gevangenisstraf uit in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran.'Hoewel de vrijlatingen een positieve ontwikkeling zijn, moeten zij een eerste stap zijn en de weg vrijmaken voor de vrijlating van alle gewetensgevangenen. Zij zitten uitsluitend vast omdat ze vreedzaam gebruik maakten van hun rechten', zegt Hassiba Hadj Sahraoui van Amnesty International.
Nasrin bedankte Amnesty International en iedereen die zich heeft ingezet voor haar vrijlating: 'ik ben me bewust geweest van jullie inzet en ik wil jullie bedanken voor al het werk wat jullie hebben gedaan'.


 

Aanmelden nieuwsbrief Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsbrieven downloaden Nieuwsbrieven downloaden

Overzicht van de kerkdiensten Overzicht van de kerkdiensten